​​​ECDL® (European Computer Driving Licence) је међународно признат сертификат рачунарксе 
оспособљености који верификује посједовање знања о информационим технологијама и кориштењу рачунара. 

Са почетком од 1995. године па до данас, ECDL сертификат је признат у 148 држава широм свијета, на 42 различита језика  и прихваћен је од стране државних установа, IT асоцијација те међународних и приватних организација као потврда знања рада на рачунару, а то потврђује и преко 11 милиона издатих сертификата.

У БиХ тренутно постоје три званична програма обуке који спремају кандидате за одговорајући ЕCDL сертификат. Уједно, учењем кроз ове  програме кандидати могу да савладају нове и развију постојеће вјештине рада на рачунару.
 
Програми обуке су:

LANACO d.o.o., oд маја 2009. године, је ауторизован ECDL центар за едукацију и тестирање. Са својих девет тренера и три тест лидера, тежимо ка што професионалнијој и детаљнијој обуци, како би својим кандидатима пренијели што више знања  које  могу користити ради усавршавања стечених вјештина.

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ:
Почетком 2014. године почиње имплементација новог ECDL система (www.ecdl.ba), са којим ће полазници моћи детаљније одредити коју врсту обуке желе како би савладали ново или усавршили постојеће знање.

Нови ECDL систем обухватаће три значајне промјене:
  • Нови сет модула који ће се допуњавати / развијати у складу са развојем ИКТ-а
  • ECDL као систем цјеложивотног учења
  • Увођење ECDL Profile сертификата
Нови систем нудиће сљедеће модуле:

​ОСНОВНИ МОДУЛИ
ECDL Base
​СТАНДАРДНИ МОДУЛИ
ECDL Standard
​НАПРЕДНИ МОДУЛИ
ECDL Profile
​Computer Essentials
​Presentation
​Advanced Word Processing
​Online Essentials ​Using Databases Advanced Spreadsheets
​Word Processing
​Web Editing
​Advanced Databases
​Spreadsheets ​Project Planning ​Advanced Presentation
IT Security
​Online Collaboration
​2D CAD
 
Полазници ће имати могућност да након стицања ECDL Base сертификата (положена 4 основна модула) сами одаберу додатна три модула из сета стандардних модула како би стекли ECDL Standard сертификат.

Поред увођења нових модула, ECDL Фондација је препознала потребу да се стечена знања константно надограђују и развијају у складу са развијањем ИКТ-а. Стога је донесена одлука да  ECDL Skills картица неће имати временски рок трајања. Када кандидат постане корисник ECDL Skills картице имаће могућност да своје знање допуњава кроз систем цјеложивотног учења.

Трећа битна новина је увођење ECDL Profile сертфикације. Ова врста сертификације намијењена је кандидатима који имају потребу да стекну знање из само једне уске области.
Нпр. ако кандидат има потребу да посједује знање програма за рад са табелама, може полагати само један модул - Advanced Spreadsheets и тиме добити ECDL Profile Advanced Spreadsheets сертификат.

За више информација о новом ECDL систему, слободно нас контактирајте.